perjantai 3. kesäkuuta 2016

Meidän täytyy keksiä säännöt rakkaudelle

Jos joku julkisuuden henkilö on vakavasti ottaen hauska on tilanne oikeasti aika kaamea. Esimerkiksi poliitikko lupaa vaaleissa muuta kuin sitten valtaanpääsyn jälkeen  äänestäjiltään lailllisesti ryöstää. Toisenlaisessa tilanteessa on taas toivottavaa tehdä jäyniä yleisölle. Koomikko voi lausua jotain mihin on  laveasti tulkittuna jonkintasoinen odotus jonka jälkeen se rikotaan kaavasta poikkeavalla tavalla jolloin seuraus mieluisa silloisen kohdeyleiösn kannalta.

Molemmat ammattiryhmät, valtaapitävät tai koomikot eivät yleensä toivottavasti edusta kansakunnan tyhmintä väestönosaa. Tässä yhteydessä eli kontekstissa älyllisesti valveutunut toimija jättää vittuuntumis/ loukkaantumisvaran. Esim. on tökeröä sanoa: Neekerit on aina Kelan luukulla. Naurakaa! Tämä lakoninen esimerkkitapaus on pitää totta hauskuudessaan vain ideologisesti samanhenkisten seurassa.  Mutta jos lavennetaan kertomusta ja kohdeyleisöä seuraavalla esimerkillä: Risukasan Kelassa on Hilla-aho niminen Perus-Suomalainen yrittäjä joka ilmoittaa vihaavansa neekereitä koska ne on aina Kelan luukulla. Aiemmin sinne on saapunut yön musta Ali-Hassan mutta muissa aikomuksissa. Vitsin ydin kuuluu: Kuinka Ali-Hassan reagoi yrittäjä Hilla-Ahon rasismiin kun he kohtaavat Kelassa? Ollessani luukun tällä puolella omaan muodollisesti pätevöittävän korkeakoulututkinnon joka on edellytys virkasuhteen onnistuneelle hoitamiselle.

Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitus

Taiteilijana, tasa-arvoisesti ilmaistuna hauskasti ottaen vakava koomiehetär voi antaa yleisön edustajalle mahdollisuuden olla oivaltava tai hitaammin leikkaava. Jos ymmärrät vitsin todennäköisesti naurat tai harmistut. Jos reaktio on mitäänsanomattoman vaisu olet keskimääräisen älykäs, josta voit olla tavallisen ylpeä. Tapauksessa vapaanilmaisun Pohjola kohdeyleisön hitaammin leikkaavat eivät yökastele vuodettaan tajutessaan vitsin juonen nukahtamisen jälkeen. Tyranniassa taas väärästä reaktiosta kohdeyleisön naurava edustaja muuntuu Lumbricus terrestriksien ruoaksi. Demokratiassa tyhmyydestä sakotetaan, diktatuurissa älykkyydestä.


Ei kommentteja: